Category Archives: G.K. QUESTIONS

G.K. QUESTIONS

1. Who wrote the song “Saare jahan se acha” ?
Answer: Muhammad Iqbal
2. Who give music to the song “Saare jahan se
acha” ?
Answer :Pandit Ravi Shankar
3. Which is the world soldest news agency?
Answer :AFP (Agence France Press)
4. What is the chemical name of Tear Gas ?
Answer:Chloro acetophenone
5. Which is the only hobby recognized by the
United Nations?
Answer:Ham Radio
6. What is the national flower of Pakistan?
Answer:Jasmine
7. What is the scientific name of Cockroach?
Answer :Periplaneta americana
8. What is the unit of luminous intensity?
Answer :Candela
9. Who is the winner of 2013 Us open men’s
title ?
Answer:Andy Murray
10. Who is the winner of 2013 Us open
women’s title ?
Answer:Serena Williams
11. Which famous writer is known as Father of
Snow Golf?
Answer: Rudyard Kipling
12. How many Schedules are there in the Indian
Constitution?
Answer:12
13. Which planet is known as Red planet?
Answer:Mars
14. Which European countries are separated by
Market Reef?
Answer:Finland and Sweden
15. Who is the author of Panchtantra?
Answer:Vishnu Sharma
16. Which is the coldest planet in solar system ?
Answer:Neptune
17. The Rourkela Steel Plant in Odisha was built
with the collaboration of _____ ?
Answer:Germany
18. The Durgapur Steel Plant in West Bengal was
built with the collaboration of _____ ?
Answer:Britain
19. The Bhilai Steel Plant inChattisgarh was built
with the collaboration of _____ ?
Answer:Russia
20. Who is the first and only Muslim lady ever
to rule the throne of Delhi ?
Answer: Razia Sultana
21.Who composed the national anthem of
Bangladesh (Amar sona bangla)?
Answer: Rabindranath Tagore
22. Who wrote the book Planned economy for
India?
Answer:M. Visvesvaraya (He is known as father
of Indian planning, his birthday September 15 is
observed as Engineer’s Day in India )
23. Which is the oldest sports in the world?
Answer:Archery( It is the national sports of
Bhutan)
24. What is the normal duration of Hockey
game?
Answer: 70 Minutes
25. Which Minor Rock Edict of Asoka describes
the conquest of Kalinga by Asoka ?
Answer: No.XIII (13)
26. Who is the author of Joy of Numbers?
Answer :Shakuntala Devi
27. Who is the creator of the painting The
Potato Eaters?
Answer:Vincent van Gogh
28 .Folketing is the parliament of which
country ?
answer:Denmark
* 29. What s the chemical name of Lime stone?
Answer:Calcium Carbonate
*30. Who is the last CM of united Andhra pradesh?
~Jipu